Friday, June 9, 2017

Implikasi Pendedahan Rafizi Tentang Pemindahan Wang dari A/C Najib Ke A/C Shafiee

Ekspose Rafizi yang 9.5 juta dipindahkan kepada akaun Shafie Abdullah dari akaun Najib adalah berita besar yang mempunyai implikasi besar di dalam senario politik tanah Melayu.


Shafiee telah pun di beri kontrek untuk bertugas sebagai pendakwaraya dan mendapat imbuhan mengikut skel fee yang ditetapkan olih Akta Peguam.olih pihak AG.


 


Persoalan kurang manis yang memerlukan tindakan tegas Disciplinary Commitee , Bar Council .SPRM dan AG bila kita teliti mengapa dia [Shafiee] mesti diberi imbuhan yang tak menurut  Akta Peguam yang berkenaan. Shafiee di dalam tugasnya sebagai DPP tmesti mendapat imbuhan secukupnya mengikut skel fee yang ditetapkan dek Bar Council. Jadi pemberian imbuhan di luar sop gomen membawa makna [connotation] kurang sihat ke atas


pertalian Najib-Shafiee.
Motif

Apakah motif imbuhan RM 9.5 juta itu?


Saya tidak bercadang membuat spekulasi apa tujuan imbuhan dari Najib itu?
Ini kena disiasat dengan rapi olih Disciplinary Committee ,Bar Council


 


 


Kalau dahulu di dalam kes Lingham , nama beliau telah dikeluarkan dari senarai 'Barrister List' tiada  sebab Shafiee diberi kelonggaran dari tindakan disiplin Majlis Peguam.


Ada kemungkinan AG/SPRM akan guna kuasa tidak mendakwa ke atas Shafiee. Majlis Peguam tidak tertaklok di bawah tindak tanduk Gomen-in-power!
Implikasi Lain

Ada kemungkinan besar prosiding yang telah dijalankan dek Shafiee terhadap Anwar tercemar dan satu retrial atau keputusan mahkamah yang
adil dibuat semasa judicial review dibikin ke atas kes Anuar
Tok Man -Persoalan Kurang Enak Timbul Bila Najib Bayar Shafiee

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home